Sistem Tanımı
Hibrit Duvar Sistemi; yüzeyden ısıtma ve soğutma sistemi için geliştirilmiş 10-15 mm kalınlığında istenilen form, renk ve dokuda üretilen cam elyaf takviyeli bir dış kabuk (GRC, prekast beton), bu kabuk içerisine 300 kg / m3 yoğunlukta, 16 cm kalınlığında köpük beton doldurularak ve köpüğün içerisine gömülmüş, 10 mm çapındaki oksijen bariyerli Dizayn PEX borularından oluşan hafif kompozit yapıda cephe giydirme sistemidir. Hibrit duvar sistemi çözümleri ile binalara estetik görünüm, ısı ve ses izolasyonu ve deprem güvenliği sağlamaktadır.
Geliştirilen Hibrit Duvar sistemindeki duvar boşlukları, bina içi tesisatın rahatça taşınmasını sağlar. Hibrit Duvar sistemi, Dizayn bina çözümlerinin geliştirmiş olduğu bina içi duvar ve ısıtma soğutma sisteminin bir yapı elemanı halinde tasarlanmış modelidir. Kompakt duvar yapısı mahalleri birbirinden ayırırken bina statik yüklerinin hafiflemesine olanak sağlar. Panel içerisinde bulunan yalıtım katmanı sayesinde panel arkasına gerçekleşebilecek ısı kayıpları engellenir.
ÇELİK KARKAS (Frame)
Panel sistemi içinde kullanılan ve panelin dış yüklere karşı dayanımını sağlayan, binaya bağlanmasında kullanılan karkas sistemidir.
Montaj öncesi ve sonrası panel üzerine gelecek yüklere (rüzgâr, bina hareketleri, deprem, nem ve sıcaklık gerilmeleri, panel statik yükleri, tasıma ve montaj sırasında oluşacak yüklemeler vs.) dayanacak şekilde dizayn edilmektedir. Rüzgâr yükleri ve deprem için gerekli hesap değerleri projede öngörülen hesap değerlerine göre seçilmektedir.
Çelik Karkas, nem ve ısıl farklarda kabukta oluşacak gerilmeleri yüzeyde gerilme oluşturmayacak şekilde esnek sistemler ile karşılayacak ve GRC kabuğun zarar görmesini engelleyecektir.
ANKRAJ (Gömülü Bağlantılar)
GRC malzemede bağlantı fonksiyonunu üzerine alan ankrajların taşıyıcılık kapasitesi, strüktürel analiz yapılmasını gerektirir. Bunun anlamı, gömülü bağlantılar üreticinin taşıyıcılık kapasitesi açısından yönlendirmeleri veya uygulamalardaki emniyet gerilmeleri için yeterlilik açısından uygun nitelik ve niceliklerde olmalıdır.
GRC malzeme için spesifik gömülü bağlantılar şunları içerir:
- Özel olarak katmanlaştırılmış çelik parçalar (köşebentler, L-bağlantılar, yerçekimi bağlantıları)
- Dübeller ve dişli soketler ( somun-cıvata )
- Katmanlaştırılmış çelik parçalar
GRC malzemede kullanılan geleneksel gömülü bağlantılar dışında dişli soketler ve her türlü dübel kullanılmaktadır.
GRC uygulamaları için en iyi çözümler genel olarak deneyler sonucu elde edilir. Bu deneylerde kullanılan bilgiler de GRC uygulamalarıyla ilgilenen üreticilerden elde edilir. Bu çeşit deneyler, beton uygulamalarıyla karşılaştırılarak, verilen yükleme köprüleri için uygulama derinliği ve köşe uzaklıklarının düşürülebileceğini göstermektedir.
KATKI MALZEMELERİ
Beton karışımında, işlenebilirliği arttırmak, kür süresini azaltmak, yüksek mukavemet ve iyi bir beton kalitesi elde edebilmek amacıyla uygun bir süper akışkanlaştırıcı ve uygun katkılar kullanılacaktır.
KUM ( EN 13169 , TS 2717)
İyi kalitede GRC üretimi için Kum / Agrega seçimi çok büyük önem taşır. Agreganın gerekli granülometrede sert, dayanıklı ve temiz olması gerekir. 150 mikronun altındaki ince malzemenin % 10 dan fazla olmaması gerekir. Üst limit kritik olmamakla beraber pratikte, kalınlıkların, 1.2 ile 2.4 mm arasında olması gerekir. Silika kumu yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca kırılmış ve elenmiş, özellikle granit, kireç taşı (limestone) ve mermer de premix işleminde kullanılır.